16 Mayıs 2009 Cumartesi

3 boyutlu Sarıkamış harekatı


27 Aralık 2008

Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)

3 boyutlu Sarıkamış harekatı
90 bin askerin donarak şehit olduğu cephe ve şehitliği internet üzerinden üç boyutlu gezin.

Şehitlerin hatıralarını canlı tutmayı amaçladıklarını belirten Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, “Bir ‘tık’ ile harekatı yaşatmayı en azından o anı hissettirmeyi hedefledik” dedi.

Kars Valiliği ve www.360tr.com Multimedya Grubu’nun hazırladığı ‘Kar/altı hayatlar: Sarıkamış’ projesi hayata geçirildi. Projeyle ilgili bilgi veren Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış Harekatı sırasındaki ağır kış ve coğrafi şartları 3 boyutlu panoramik fotoğraflar aracığıyla herkese yaşatmak istediklerini söyledi.

‘http://www.360tr.com/sarikamis’ adresli internet sitesinin herkese sanki oradaymış gibi bölgeyi gezme imkanı tanıdığını vurgulayan Vali Erdem, şunları söyledi:

“Şehitlerimizin hangi zor şartlar altında canlarını bu ülke için feda ettiklerinin hissedebileceği ‘Kar/altı hayatlar: Sarıkamış’ projesi, askeri bir harekatın sonuçlarını yeni zamanlara taşıması, hissettirmesi anlamında kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.”

Dedesini Sarıkamış harekatında kaybeden proje yönetmeni İmdat Demir ise şöyle konuştu:

“Sarıkamış, strateji yoksunu bir paşanın rejisörlüğünde vatan evlatlarının sürüldüğü bir kıyamet sahnesidir. Tek sağ kalanı vardır: Enver Paşa. Bugün Moskova’daki askeri müzede sergilenen bir Rus komutanın satırları aslında her şeyi ifade etmektedir: ‘Allahüekber Dağları’ndaki Türk müfrezesini esir alamadım. Bizden çok evvel Allah’larına teslim olmuşlardı.’ Dolayısıyla hepimizin bir parçamızı kaybettiğimiz bu harekatta popüler kültürün baskın unutturuculuğu altında unutulmuştur. İşte bu proje ile savaşın geçtiği koşulları, cepheyi bir nebze olsun anlatmayı denedik. Bununla genç nesiller üzerine internetin rolünü de kullanarak farkındalık yaratmak istedik.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10655200.asp

Hiç yorum yok: