11 Ocak 2009 Pazar

Sarıkamış heykelleri törenle açıldı

Sarıkamış heykelleri törenle açıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 94. yıl dönümü dolayısıyla Kars'ta kardan yapılan şehit heykelleri törenle açıldı.

Sarıkamış heykelleri törenle açıldı
KARS (A.A)
Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından yapılan heykellerin açılışını yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve beraberindekiler, anıta karanfil bıraktı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Bakan Aydın, açılışın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, babası ile babasının yeğeninin Sarıkamış Harekatı'na katıldığını söyledi.

Sarıkamış Harekatı'nda babasının sıhhiye eri olarak görev yaptığını ifade eden Aydın, 'Babam Allah ömür verdiği için yaşamış ama yeğeni farklı bir kolordudaydı ve ondan hiç haber çıkmadı. Demek ki şehit olmuş' dedi.

Çocukluğunda babasından hep harekatı dinlediğini belirten Bakan Aydın, şöyle konuştu:

'Hep Sarıkamış'a gelmeyi arzu ediyordum. Çocukluğumda hep Allahuekber Dağları, Soğanlı köyü, Sarıkamış'ta olanları dinleyerek büyüdüm. Millet olarak hayatımız, tarihimiz acıyla geçmiş. Allah kaderimizi böyle çizmiş. Hep mücadele etmek durumunda olan tarihin çocukları olmuşuz ama şanla, şerefle yaşamışız. Bizimle savaşanların canlısına da ölüsüne de saygı göstermişiz. Bunun en güzel örneği Çanakkale'dir. Çanakkale Yeni Zelandalıların, Avustralyalıların da geldiği ziyaret yeridir. Babam Rus askerlerinin ölüleriyle karşılaştıklarında nasıl davrandıklarını, askerlerin parmaklarındaki yüzüklere zarar gelmesin diye koruduklarını anlatırdı. Büyük bir tarihin, büyük bir medeniyetin insanlarıyız. Burada büyük bir strateji var ama sonu iyi gelmedi. Bunu böyle görmek lazım. Tarihimiz neyse öyle görmemiz gerekir. Balkan Savaşı'ndan yeni çıkıp toparlanmadan, gerekli eğitimi almadan savaşa gitmişler.'

Şehit ve gaziler sayesinde vatanın, kültürün ve medeniyetin muhafaza ve inşa edildiğini bildiren Bakan Aydın, 'Çok şükür birlik ve beraberlik içinde bir vatanımız var. Çanakkale'den Dumlupınar'a oradan Sarıkamış'a gelinceye kadar memleketimizin her tarafı şehitlerimizin kanı ile bize emanet edilmiştir' diye konuştu.

Emanet edilen vatanı birlik ve beraberlik içinde daha iyi günlere götürmek gerektiğini vurgulayan Aydın, 'Bugün Kars'a gelişimizi düşünüyorum, bir de o dönemde askerlerin sevkiyatını düşünüyorum. İki ayrı dünya gibi. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Vatanın birliği, beraberliği, huzuru için hepimiz duacıyız. Hepimiz elimizden gelen gayreti göstereceğiz, göstermeye devam ediyoruz' dedi.

'AYAĞIMIZI KARA BASARSAK...'

Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerinin daha görkemli düzenlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Aydın, şöyle konuştu:

'Birkaç senedir çok daha büyük bir canlılıkla anma törenlerini icra ediyoruz. Şimdi çevre ve meydan düzenlemesi, altyapı denilen şeyin yapılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı ile görüştüm. Çalışmalarla ilgili resmi işlemler tamamlanmış. İhale işlerine gidilecek. Daha sonra da yavaş yavaş Çanakkale'yi andırır düzenlemelerin yapılması gerekir. Doğumuz ve batımızı uç uca getirirsek şehitlerimiz yan yana geliyor. Dumlupınar'ı, Çanakkale'yi, Sarıkamış'ı birlikte anmamız gerekiyor. Buradaki çocuklar artık Çanakkale'ye, Ankara'ya meclise gönderiliyor. Oradan da buraya çocuklar getiriliyor. Bunu çok sık yapmalıyız. Eğitim ve öğretim programının ana bölümünü bu oluşturmalı. Yaşayarak öğrenmemiz gerekir. Kitaplardan okumanın yanı sıra burada ayağımızı kara basarsak o zaman soğukta donanları anlarız.'

Öte yandan, Bakan Aydın'ın makam aracı, Bayraktepe Kayak Merkezi'ndeki Toprak Otel'in önünde kara saplandı.

Aracın hareket etmemesi üzerine, Bakan Aydın ve Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, kardan heykellerin açılışının yapılacağı alana kadar yürüdü.

Törene AK Parti Kars milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven, Kars Belediye Başkanvekili Ömer Gökalp ve çok sayıda davetli katıldı. Törende kışlık beyaz kamuflaj giymiş askerler yoğun güvenlik önlemi aldı.

KARDAN ŞEHİT HEYKELLERİ

Kardan heykeller, Atatürk üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde görevli 4 öğretim üyesi ile 15 öğrenci tarafından yapıldı. Harekat sırasında donan askerlerin anlatıldığı heykellerin yapımı için yaklaşık 100 metreküp kar kullanıldı. Yapımı 2 gün süren heykellerin eriyene kadar kayak merkezinde sergileneceği bildirildi.

27.12.2008


http://yenisafak.com.tr/Gundem/?i=158908

Hiç yorum yok: