20 Mayıs 2007 Pazar

ARINÇ’LA BAKAN KOÇ’U AĞLATAN TÖREN

ARINÇ’LA BAKAN KOÇ’U AĞLATAN TÖREN

Sarıkamış Harekatı’nın 92. yıl dönümü nedeniyle Kars Sarıkamış’ta 90 bin Askeri Anma törenine katılan Meclis Başkanı Arınç ile Kültür Bakanı Atilla Koç gözyaşlarını tutamadı.

Osmanlı-Rus Savaşı sırasındaki Sarıkamış Harekatı’nın 92’inci yıl dönümü nedeniyle Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Toprak Otel’de düzenlenen, ’’Allahüekber Dağları’nda Donarak Şehit Düşen 90 Bin Askeri Anma Töreni’’ne katılan Arınç, Sarıkamış Harekatı’nın, tarihin en dramatik olaylarından biri olduğunu söyledi. Türk
tarihinde zaferler kadar acıların da büyük yer tuttuğunu belirten Başkan Arınç, şunları kaydetti:

’’Yemen’de kızgın çöllerde, Çanakkale’de derin sularda, Sarıkamış’ta dondurucu soğukta yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesini barındırır. Bu yerler aslında bir imparatorluğun ayakta kalmak ve yaşamak için son çırpınışlarının adıdır. Koca çınarımız, içinden kemiren kurtlar, gövdesini kesmeye çalışan düşmanları yüzünden çatırdayarak yıkılırken, çıkan feryadın adıdır, Yemen, Çanakkale, Sarıkamış... Acımız derindir, hüzünlüyüz, kalbimizde bir burukluk var.’’

-’’SARIKAMIŞ, KARDELEN ŞEHİTLERİNİN YURDUDUR’’-

Buradaki kardan topraklara binlerce çocuğun gömüldüğünü belirten Arınç, ’’Aslında gömemedik, toprak donmuş ve şehitlerimiz sadece karın içinde kalmıştı. Baharla birlikte karlar eriyince o zaman şehitlerimiz ortaya çıktı. Tıpkı kardelen çiçekleri gibi. Sarıkamış, kardelen şehitlerinin yurdudur’’ dedi. Neresinden bakılırsa bakılsın, anlatılacak şeyin bir dram olduğunu ifade eden Arınç, hüzünlü bir dramı anlatmanın kolay olmadığını belirtti. ’’Bu harekatın askeri açıdan, teknik açıdan kuşkusuz yanlışları vardır’’ diyen Arınç, şöyle konuştu: ’’Yokluk içinde buradaki yalçın dağları aşmaya çalışan, ayakkabısız, paltosuz Anadolu çocukları, hatalara kurban gitmiştir. Biz bu çocuklara minnet borçluyuz. Onlar olmasaydı, belki de bu topraklarda şimdi yaşıyor olmayacaktık. Sarıkamış, hüzünlü hikayelerin en acı olanıdır, bu yüzden söylenecek söz azdır.’’

-’’BİZ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINI KAYBETMEDİK’’-

Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmediğini ifade eden Arınç, ’’Birinci Dünya Savaşı’nı biz kaybetmedik. Müttefikimiz kaybettiği için yenik sayıldık. Çanakkale’de hem bir destan yazıp, direnecek ve kazanacaksınız hem de yenik sayılacaksınız. Aynı şekilde Sarıkamış’ta, Hicaz’da, Galiçya’da binlerce şehit verecek ama yenik sayılacaksınız. Bizim acımız belki de bu yüzden çok derindir’’ diye konuştu. Osmanlı İmparatorluğu’nun son çocuklarının, hayatta kalarak değil, ölerek zafer kazanmayı tercih ettiğini kaydeden Arınç, şöyle devam etti: ’’Biz, o yüzden çınarın acımasızca kesilen kökünden çıkan Cumhuriyet dalının nesliyiz. Hatasıyla, günahıyla, sevabıyla biz Osmanlı mirasının sahibiyiz, ne yenilgimizi reddederiz, ne zaferlerimizi gölgeleriz. Bu şehrin hikayesini çocuklarımıza anlatmalıyız. Bu fedakarlıkları, cesareti, ulvi davranışı en iyi şekilde çocuklarımıza aktarmalıyız. Bir yenilgi olarak değil, kendini feda etme destanı olarak bu hikayeleri anlatmalıyız. Burada bir kez daha gördüm ki, yaşadığımız topraklara daha sıkı sarılmalıyız.

Bu toprakları var etmek için bu kadar büyük fedakarlıklarda bulunan şehitlerimizi gördükçe bizim de onlar gibi fedakarlıklar yapmamız gerektiğini anlıyorum. Bir kere hepimiz işlerimizi en iyi şekilde yerine getirip, bu ülkeye faydalı olmalıyız. Ülkemizin çıkarlarını kendi kişisel çıkarlarımızın önüne geçirmek bence yapılabilecek en güzel fedakarlıktır. Bu, biz siyasetçiler için, iş adamları, bürokratlar ve herkes için geçerlidir. O zaman Sarıkamış’ta şehit olan büyük insanlara yakışır bir evlat oluruz.’’

-BAKAN KOÇ, GÖZYAŞLARINI TUTAMADI-

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise Sarıkamış Harekatı’nın Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadığı görülen Bakan Koç, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu aşamasında 1910 ve 1920 yıllarındaki üç önemli hadisenin iyi bilinmesi gerektiğini bildirdi. Koç, şöyle konuştu: ’’Bir tanesi bugünden hazırlıklarına başladığımız dünyanın en büyük kırımlarından biri olan Balkan faciasıdır.

Biz bunu yaşadık ve 100’üncü yılını 2012 yılında insanlarımıza ve gençlerimize anlatmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çalışmalara şimdiden başlamış durumdayız. İkincisi Sarıkamış faciasıdır. Bunun için de çalışmalar yapıyoruz. Bu bir başlangıç. Gerçi her yıl gerek Genelkurmay ve gerekse Valilikler tarafından bu facia anlatılır. Ama bundan sonra Kültür ve Turizm, Orman Bakanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığımız ortak bir programla bu faciayı gençlerimize anlatacağız. Tarih itibariyle son olmasına rağmen bir şanslı durum Çanakkale içinde olmuştur.

Çanakkale hususunda kanun da çıkmıştır. Her sene başka şekilde dünyaya Çanakkale’yi anlatıyoruz. Bu anlamlı gün maalesef acılı bir gündür.’’ Acıları anmanın büyük bir erdem olduğunu kaydeden Bakan Koç, ’’Acıları anmak da büyük milletlerin, devletlerin karıdır. Biz büyük milletiz ve devletiz’’ dedi. Bugün Türkiye’nin milletiyle ve devletiyle abideleşmiş kahraman Mehmetçiği, kendisine layık bir şekilde anma mecburiyetinde olduğunu anlatan Bakan Koç, Sarıkamış Harekatı’ndan aynı zamanda ders de çıkarılması gerektiğini ifade etti.

-’’HALKIN HAFIZASINDA KAYDA GEÇİRİLMİŞTİR...’’

Sarıkamış Harekatı’nın, Mehmetçiğin 15 gün süren bir ayrılık yürüyüşü olduğunu belirten Koç, bu ayrılık yürüyüşünün bir türküde, ’’Dalında yandı gülüm, Mehmedini aldı anam, bir beyaz ölüm’’ diye ifade edildiğine dikkat çekti. Konuşması sırasında yutkunduğu ve gözyaşlarını tutamadığı görülen Bakan Koç, şöyle devam etti: ’’Bu ölümsüz namelerle milletimizin hafızasına nakşolan bu facia ve kahramanlık, on binlerce vatan evladının buz tutmuş feryadı, dağlardan taşlardan yankılanan, kalanların ise ağıtlarına yanık türkülerine dönüşmüş ve milletine mal olmuştur. Tarihin bu acılı sayfası halkın hafızası olan türkülerle ve ağıtlarla kayda geçirilmiştir.
Bu acı içinde bakanlığımın Güzel Sanatlar Bölümü mensupları bu güne kadar hiç duyulmamış ve icra edilmemiş bu ağıt ve türkülerden oluşan orijinal iki CD hazırlayarak, bu akşam yapılacak tanıtım galasıyla ilk defa sizlere sunacaklardır. Tarihi bir belge niteliğindeki bu çalışmada yer alan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Sarıkamış Harekatı’nda Mehmetçik her zamanki cesaret ve kararlığıyla üzerine düşeni yerine getirmiş aldığı emirle yola koyulmuştur.

Sorumluluğunun farkındadır. Lakin Balkan bozgununun kitabını yazmakla beraber ders almayan yetkililer yeni bir bozguna sebep olurlar. Mehmetçik yine de İstiklal Harbi’ni haber verir gibidir. Düşman karşısında iradesini kaybetmez, Fakat sebep olanlara da bir türkü de, (Biz Urusu alt ederdik, sebep oldu Enver Paşa) der. Sarıkamış Mehmetçiğin her şart altında irade, cesaret ve disiplinden oluşan karakterini nasıl muhafaza ettiğini tarihe altın harflerle yazdığı bir semboldür.’’

Bu sembolü, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün ’’Sarıkamış askeri açıdan var olma azminin, direnen mücadelenin, inancın, fedakarlığın ve her şeyden önemlisi de, Türk halkı ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir sembolüdür’’ diye tanımladığını anlatan Bakan Koç, yine Orgeneral Özkök’ün, ’’Sarıkamış yönetim biliminde hayal ile gerçek ve yönetilemeyen risk ile yönetilebilir riskin ne anlama geldiğini gösteren en çarpıcı örnektir’’ dediğini anımsattı.

Sarıkamış Harekatı’nın dönemin şartları altında gizlenilmeye çalışıldığını belirten Koç, ’’Sarıkamış faciası daha sonra yaşanan olağanüstü şartlarda layıkıyla hatırlanamamış, Sarıkamış Şehitleri gereken şekilde de maalesef anılamamıştır. Ancak milli vicdana türkü ve ağıtlarla yazılan bu dram nihayet halkın katkılarıyla Türkiye’nin gündemine taşınmıştır’’ diye konuştu.

-ARINÇ, TELESİYEJLE GEZDİ

- Öte yandan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, anma töreni programı öncesinde Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi’ni gezdi. Telesiyejle Cıbıltepe?ye çıkan Başkan Arınç, ’’Tabiat harikası bir yer. Biraz daha kar yağması lazım’’ dedi. Törene, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, AK Parti Kars milletvekilleri Selahattin Beyribey, Zeki Karabayır, Erzurum milletvekili Mücahit Daloğlu ile Gaziantep milletvekili Ahmet Yılmazkaya da katıldılar.

Hiç yorum yok: