16 Mayıs 2007 Çarşamba

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL SAYIN HİLMİ ÖZKÖK'ÜN90 NCI YILINDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA MESAJI

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL SAYIN HİLMİ ÖZKÖK'ÜN

90 NCI YILINDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA MESAJI

22 Aralık 1914 tarihinde başlatılan Sarıkamış Harekatında vatanları için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Bu törenlerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Belleklerde "Sarıkamış Dramı" olarak da yer alan bu tarihi olay, aslında başardıkları günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir neslin dramıdır. O nesil ki, bizlere bugün üzerinde huzur, güven ve esenlikle yaşadığımız bu toprakları kanları bahasına armağan eden nesildir.

Unutulmamalıdır ki, üzerinde yaşadığımız vatan toprakları kolay elde edilmemiştir. Bu vatanın inşa süreci, hepsi birbirinden kanlı ve neredeyse bir neslin tamamının canına mal olmuş bir süreci ifade etmektedir. Bu süreç öyle bir süreçtir ki; Balkan Savaşları, Sarıkamış Harekatı, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı gibi, her birinin çok iyi etüt edilerek geleceğe yönelik derslerin çıkarılacağı dramatik olaylarla doludur. Türkiye Cumhuriyetinin harcı, Anadolu'nun her köşesinden gelen kahramanların akıttıkları kanlarla yoğrulmuştur. Bu harç sayesindedir ki, Türkiye Cumhuriyeti bugünlere gönenç içerisinde ulaşabilmiş ve bölgesinin lider ülkesi olmuştur.

Sarıkamış askeri açıdan; var olma azminin, direncin, mücadelenin, inancın, fedakarlığın ve her şeyden önemlisi de; Türk halkı ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir misalidir.

Sarıkamış yönetim biliminde; hayal ile gerçek ve yönetilemeyen risk ile yönetilebilir riskin ne anlama geldiğini gösteren en güzel örnektir.

Diğer taraftan Sarıkamış, yüzlerce yıl toplumun diğer kesimleriyle etle tırnak haline gelmiş bir kısım unsurların tahriklerle hangi değerleri göz ardı edebileceğinin ve sadakatini kaybederek neler yapabileceğinin belgeselidir.

Bu vatan, Anadolu'nun muhteşem güzellikteki doğasının acımasızlığına kurban giden bu binlerce şehidin sayesinde vatan olmuştur.

Hepsine Tanrıdan rahmet diliyor, önlerinde tazimle eğiliyorum.


Kaynak: http://www.tsk.mil.tr/bashalk/konusma_mesaj/2004/sarikamissehit.htm

Hiç yorum yok: